Совети

Ги очекуваме вашите прашања, пополнете го формуларот подолу , прашувајте

Сите прашања ќе бидат одговорени на сајтот.

Вашето прашање:

вашиот е-mail
вашето прашање

Royal Canin Ветеринарна диета

Исхрана за мачки

Уште од дамнешни времиња мачката била грабливец и месојадец. Мачката има единствена природна способност да бара храна која содржи хранливи материи кои и се потребни. Освен тоа, секогаш мачките јадат онолку храна колку што им е потребна.Како домашен миленик, мачката поминува поголем дел од своето време во затворен простор. Вие треба да и обезбедите храна која е соодветна за нејзината возраст и раса. Персиските и сијамските мачки поради нивните специфични потреби најдобро е да се хранат со храни кои се наменети само за нивната раса.

Дали знаете дека вашата мачка има потреба од :

  • 10 пати повеќе протеини (по килограм телесна маса) отколку на човекот
  • посебни масти и витамини (на пр. Вит А) кои нејзиното тело не може да ги произведе
  • таурин- аминокиселина која нејзиното тело не може само да го произведе, па мора да се додадат во исхраната бидејќи е важна за имунолошкиот систем,плодноста и видот.
повеќе

Програма на исхрана за мали раси кучиња (од 1 до 10 кг тежина )

ОДБЕРЕТЕ ЗДРАВА ХРАНА СПОСЕД ТЕЖИНАТА НА ВАШЕТО КУЧЕ:


SIZE HEALTH NUTRITION: Во групата МАЛИ (мини) раси се вбројуваат кучиња со тежина од 1 до 10 кг.

Овие кучиња се нарекуваат и Toys кучиња чија тежина не е поголема од 4 кг.

Мини кучињата , првенствено биле ценети благодарејќи на својата вештина во ловењето. Денес се популарни како домашни миленици. Добро го поднесуваат урбаното живеење доколку им се обезбеди редовна физичка активност.повеќе

Програма на исхрана за средни раси кучиња (од 11 до 25 кг)

Карактеристики на средните раси кучиња: Групата СРЕДНИ раси кучиња ги опфаќаат кучињата чија тежина изнесува од 11 до 25 кг. Меѓународната кинолошка организација има признато 137 средни раси кучиња.

За само 12 месеци малите кученца од средните раси ја зголемуваат својата телесна тежина од 40 до 50 пати.

Познати по својата храброст, динамичност и физичка способност за живот во природа , средните раси кучиња од секогаш биле ценети миленици.Со карактеристики на брзина и издржливост, тие можат да бидат исклучителни овчарски и ловечки кучиња. Совршено се прилагодуваат на современиот начин на живот, денес делумно се познати по нивната активна природа и интуиција а повеќе по прилагодливост, послушност и динамичност.

повеќе

Програма на исхрана за големи раси кучиња (од 26 до 44 kg)

Major characteristics of MAXI dogs: Од дамнешни времиња , големите кучиња биле ценети поради нивните неверојатни работи способности,тие се исклучителни трагачи, спасучачи, чувари и кучиња за помош.

Силен, верен, многу атрактивен и енергичен макси кучето не е куче само за чување дома туку и одличен партнер во работа и спорт.

Големите раси кучиња имаат многу чуствителен систем за варење на храната. Ова обично го забележуваме по меката и волуменозна столица со непријатен мирис. Тоа може да биде резултат на специфични анатомски и физиолошки карактеристики на големите раси кучиња...

повеќе

Програма на исхрана за џиновски раси кучиња ( > 45 kg.)

Главни карактеристики на џиновските кучиња:Royal Canin го користи терминот "Џиновски" за кучиња чија тежина надминува 45 kg. Постојат само 28 вида признаени од Меѓународната кинолошка организација.

Прво се појавиле во Ирска меѓѕ 2500 и 1500 година пред наша ера, Ирскиот Волчјак, исто познат како Ирски Хрт , може да достигне висина од 1метар , ова го прави највисоко куче на светот. Неговата храброст и извонредна моќ се користела за лов на волци, лоси па дури и мечки.Во сликата на неговите славни предци , Џиновското куче има уникатен став, моќ и елеганција. Тој е тивок , нежен сопатник , и целосно лојален ....

повеќе

КАСТРАЦИЈА НА КУЧИЊА И МАЧОРИ

Кастрација на мажјаци, како и стерилизација на женки, предизвикува дилема и многу прашања кај сопственикот. Многу сопственици незнаат поради што кастрацијата на мажјаци во одредени случаи е индицирана, кога треба да се изврши и како делува на однесувањето и карактерот на животното.

Што е кастрација?

Под кастрација се подразбира хируршко одстранување на двата тестиси во општа анестезија. Погрешно е стерилизацијата на женки да се нарекува *кастрација на женката* бидејќи терминот *кастрација* се однесува само на одстранување на тестиси.
Индикации за кастрација

повеќе

Стерилизација на кучки и мачки

Многу прашања со кои се среќаваме во нашата амбуланта се поврзани со дилемата околу стерилизација на женките. Сопствениците не прашуваат дали е неопходно да ги парат кучките или мачките, како стерилизацијата делува на здравјето и карактерот на нивните миленици, колку пати треба да се пари женката за да биде здрава итн.


Што е стерилизација?

Под стерилизација се подразбира целосно хируршко одстранување на матката и јајниците на женката во општа анестезија


Здравствен аспект на стерилизацијата

Стерилизацијата се препорачува како превентива на болестите на млечните жлезди и репродуктивните органи кои се многу застапени кај кучките и мачките, како и кај животни заболени од болести кои не се поврзани ...

повеќе

Исхрана на кучиња според PRO PACEarthborn Holistic

PRO PAC® Earthborn Holistic нуди уникатен пристап во природната исхрана, поврзувајќи ги најздравите конвенционални со холистичките состојки. Примарни извори на протеини се дехидрирано пилешко месо и месо од харинги. PRO PAC® Earthborn Holistic содржи корисни овошја, зеленчуци и мирудии, целозрнести комплексни јаглехидрати, и специјална мешавина на масло од канадска репка и рибино масло, кои се богати со Omega-3 масни киселини неопходни за здрава кожа и прекрасно крзно. PRO PAC® Earthborn Holistic нуди природен, холистички пристап во најдобрата исхрана за кучиња без да се наруши квалитетот или вкусот, природно е конзервиран и има 100% загарантираност.

повеќе