Исхрана за мачки

Уште од дамнешни времиња мачката била грабливец и месојадец. Мачката има единствена природна способност да бара храна која содржи хранливи материи кои и се потребни. Освен тоа, секогаш мачките јадат онолку храна колку што им е потребна.Како домашен миленик, мачката поминува поголем дел од своето време во затворен простор. Вие треба да и обезбедите храна која е соодветна за нејзината возраст и раса. Персиските и сијамските мачки поради нивните специфични потреби најдобро е да се хранат со храни кои се наменети само за нивната раса.

Дали знаете дека вашата мачка има потреба од :

 • 10 пати повеќе протеини (по килограм телесна маса) отколку на човекот
 • посебни масти и витамини (на пр. Вит А) кои нејзиното тело не може да ги произведе
 • таурин- аминокиселина која нејзиното тело не може само да го произведе, па мора да се додадат во исхраната бидејќи е важна за имунолошкиот систем,плодноста и видот.


Како сопственик кој на својот миленик му посакува се најдобро, имајте во предвид дека доколку на вашата мачка не и овозможите здрава и соодветна храна може да предизвикате сериозни здравствени проблеми.

Млекото не е идеалнен производ за исхрана на мачката. Некои возрасни мачки имаат проблеми со варење на млекото поради недостатокот на ензими неопходни за варење на лактозата, па конзумирањето на млеко предизвикува дијареа (пролив). Поради кратскиот систем за варење на храната и ниското ниво на ензими задолжени за разградување на сложените јагленохидрати , мачките имаат ограничена способност во варењето на јагленохидратите.

Ве молиме, да ја донесете вашата мачка на ветеринарен преглед доколку ги забележите следниве промени:

 • пие повеќе вода и мокри повеќе отколку вообичаено
 • има болки при мокрење
 • видно ја губи телесната тежина
 • постојано е гладна
 • често повраќа
 • има променлива столица во тек на три дена
 • заборава да го користи тоалетот
 • отежнато се движи
 • има проблеми со видот
 • има промени на кожата која не се смирува
 • има непријатен мирис од устата
 • има зголемен стомак (со ислкучок кога женката е гравидна)
 • многу подолго спие или подолго време поминува на едно место
 • губи влакна или се чеша на едно место
 • одбива да јаде храна подолго од 24 часа
 • има напади
 • кашла или кива
 • има крварење од уста, нос или ректумот

Royal Canin - Храна за мачки - Feline health nutrition

Kitten 36

Sensible 33

Sterilised 37

 Royal Canin - Храна за мачки - Kitten 36

За правилен развој на мускулатурата и коските во втората фаза од развојот на мачињата.

Kitten 36 овозможува ултра - јака дигестивна заштита, содржи лесно сварливите протеини кои помагаат во лимитирањето на количесвото на ферментираните остатоци во цревата, како и фрукто-олиго-сахаридите и пулпата помагаат во баларансирањето на цревната флора, EPA/DHA потпомага во заштитата на цревната мембрана.

Помага во градењето на природниот иминитет.

Преку манан - олиго- сахаридите кои ги содржи kitten 36 му помага на мачето во зачувување на неговиот природен имунитет.
Го редуцира мирисот на изметот.

Благодарение на високата соджина на лесносварливите протеини (90% сварливост) селектирани поради нивниот висок степен на изедначување, кој помага во намалувањето на содржината на ферментативните остатоци во цревата.Royal Canin - Храна за мачки - Sensible 33

Храна за мачки со чувствителен дигестивен систем.

Го оптимализира варењето

Спецјална формула која обезбедува оптимална заштита на дигестивниот систем. Содржи нутритиенти селектирани поради нивните специјални дигестибилни својства.

Ултра јака дигестивна заштита

Ултра јаката дигестивна заштита ја обезбедува присуството на L.I.P. протеините и високата концентрација на ориз. Ова помага при разградувањето на остатоците од ферментацијата во цревата.
Дигестивна микро формула.
Балансирана цревна флора.
Пулпата и фрукто-олого-сахаридите помагаат во балансирањето на цревната флора, при што го стимурираат развојот и ја подобрува дигестивната флора.


Royal Canin - Храна за мачки - Sterilised 37

Храна за стерилизирани мачки со тенденција за гоење.

Строго ги контролира калориите, бидејќи го содржи L - carnitin-от, којшто придонесува кон забрзување на метаболизмот на мастите.
Го поддржува уринарниот систем.
Ја оддржува нормалната фукција на уринарниот систем и содржи S/O индекс.
Ја одржува мускулната маса.

Royal Canin - Храна за мачки - Feline wet nutritionInstinctive in jelly


Digest Sensitive


Babycat Instinctive


Instinctive


Intense BeautyRoyal Canin - Храна за мачки - Instinctive in jelly

Парчиња месо во желе за мачки над една година старост..
Достапно во пакување од 85 грама.

Атрактивни хранливи состојки

Инстиктив во желе е прецизна формула која го задоволува оптималниот нутриционистички профил, кој е инстиктивно прифатлив за возрасните мачки.


Здрав уринарен систем

Пружа поддршка за здрав уринарен систем така што ја намалува концентрацијата на минерали кои можат да предизвикаат појава на иринарни камчиња.

Одржување на идеалната тежина

Парчињата месо во сос се произведени на тој начин што имаат изразена палатабилност и при тоа обезбедуваат умерено внесување на енергија во организмот.


Има две опции на хранење – 100% влажна храна или комбинација на гранули како што е прикажано на табелата. Ова компетна храна за мачки.Royal Canin - Храна за мачки - Digest sensitive

 

Парчиња месо во сос за подобро варење кај домашните мачки постари од една година.

.

Редуцирање на непријатната миризба

Лесната сварливост на Digest Sensitive сосот значително го намалува присуството на непријатни мириси во столицата.

Одржување на идеалната тежина

Парчиња месо во сос за исклучителна паратабилност и внесување на умерено количество енергија.

Здрав уринарен систем

Со намалување на концентрацијата на минарали во организмот се спречува појавата на уринарен камен.


Постојат два начини на исхрана, хранење со 100% влажна храна или во комбинација со гранули според табелата.
Ова е комплетна храна за мачки.Royal Canin - Храна за мачки - Babycat instinctive

Единствената структура на оваа паштета и дава предндност како храна за мачки на возраст до 4 месеци. Оваа формула исто така е погодна и за мачките во процесот на лактација.

1st Age ултра мека паштета за лесен старт со храна после цицањето

Едиснтвената текстура на оваа паштета прилагодена за мачки кои престануваат со цицање, обезбедува преминување од млеко на цврста храна.

Инстиктивна реакција

Baby instinctive е формулиран така што обезбедува макронутриционистички профил (однос на главните хранливи состојки) кои одговараат за мачките кои се наоѓаат во деликатниот преоден период од млеко на цврста храна, исто така може да биде едиствениот комплетен оброк за мачки во лактација.

Природна одбрана

Помага во развојот на природниот имунитет на мачето благодарејќи на манан на олигосахариди и на антиоксидантниот комплекс (вит. E и C, taurin и lutein).

Комплетен оброк за мачки при преодот од млеко до 4 месеци.
Упатство за храната: Постојат две опции, 100% пашетат (горе лево на сликата) или комбинација на паштета со Babycat 34 гранули (горе десно на сликата).

 Royal Canin - Храна за мачки - Instinctive

2>

Парчиња месо кои ги задоволуваат потребите на возрасните мачки.

Атрактивни хранливи состојки

Instictive е прецизно формулиран за да го задоволи оптималниот нутриционистички профил кој е инстиктивно профатлив за возрасните мачки.


Здрав уринарен систем

Го поддржува здравјето на уринарниот систем преку намалување на концентрацијата на минерали, кои можат да предизвикаат формирање на камен во мочта.

Одржување на идеалната тежина

Парчињата месо во сос се произведени така што имаат изразена палатабилност, а притоа обезбедуваат внесување на умерен износ енергија во организмот.


Има две опции на хранење – 100% влажна храна или комбинација на гранули како што е прикажано на табелата. Ова компетна храна за мачки.Royal Canin - Храна за мачки - Intense beauty

 

Храна за влакната која памага во одржувањето на сјајното крзно благодарејќи на зголеменото ниво на омега 3 и 6 масните киселини, витаминот В, биотинот и цинкот.

Здрав уринарен систем

Преку намаливањето на концентрацијата на минерали во организмот се спречува можноста за појава на уринарен камен.

Одржување на идеалната тежина

Парчињата месо во сос се така развиени што придонесуваат кон палатабилноста во истовреме со разумно количество енергија во себе


Постојат две опции на исхрана, 100% исхрана со влажна храна или во комбинација со гранули според табелата.
Ова е комплетна храна за мачки.Royal Canin - Храна за мачки - Kitten instinctive

Мали меки парчиња месо за втората фаза од животот на мачката на возраст од 4 до 12 месеци. Исто така погодно за мачките во гестација.

Достапно во пакување од 85 грама.

Активни хранливи состојки

Kitten instinctive има формула која во целост е прилагодена на нутриционистичкиот профил кој им одговара на мачињата во втората фаза од нивниот развој

Лесно џвакање

Големината и текстурата на парчињата месо е адаптирана на мачкината вилица.

Природна одбрана

Помага во развојот на природниот имунитет на мачето благодарејќи на манан олигосахаридите и антиоксидантивниот комплекс кого го сочинуваат витамин Е и С, како и taurinot и luteinot.


Има две опции и тоа 100% парчиња месо или парчиња заедно со гранули Kitten 36. Комплетна храна за мачки на возраст до 4 до 12 месеци.Royal Canin -Ветеринарна диета - Urinary high dilutionБолести кај мокрачните патишта


Индикации:


 • Топење на струвитите,
 • Превенција при повторно создавање на струвитни каменчиња
 • Превенција при повторно создавање на калцијум-оксалатните каменчиња. Кај постари мачки при препишување на URINARY диетата обавезно да се провери состојбата на бубрезите. Во случаеви на рекурентен идиопатски цистит се препорачува влажната диета URINARY.

Контраиндикации:
 • Гравидитет, лактација и раст
 • Pankreatitis.
 • Hiperlipidemija.
 • Хронична бубрежна инсуфициенција, метаболичка ацидоза
 • Болести на срцето,
 • Лекови кои ја зголемуваат киселоста на урината.


Траење на исхраната:
Во случаи за топење на струвитите се користи 4 до 12 недели. За да се спречи повторно создавање на мокрачните каменчиња, потребно е да се користи најмалку 6 месесци, а потоа да се направи комлетна анализа на урината. Оваа храна како превенција може да се користи и непрекинатао во исхраната.

STRUVITE DISSOLUTION
URINARY S/O успешно ги топи струвитните каменчиња.

URINE DILUTION
Со зголемување на волуменот на урината, истовремено се намалува и нејзината заситеност со калуим оксалати и струвити. URINARY успешно го спречува создавањето на двата главниоблици на мокрачни каменчиња.

LOW RSS
Поради малата заситеност на урината ,не постојат услови за создавање за струвитни и калциум оксалатни кристали

BLADDER SUPPORT
Глукозаминогликани (GAG) нормално се присутни на површината на мукозата на бешиката, но во случај на идиопатски цистит се намалува. (Се зголемува пропустливостна на бактерии, токсини и јони, кои доведуваат до воспалување на бешиката и ги стимулираат рецепторите за болка)